Lockdown: Σταδιακό άνοιγμα εστίασης και λιανεμπορίου προτείνουν Παγώνη – Βασιλακόπουλος (Βίντεο)

Άνοιγμα «από αύριο» των μικρών καταστημάτων ζητεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Να ανοίξει η εστίαση στα μέσα Απριλίου, η πρόταση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ

Ενώ η καθιερωμένη συνεδρίαση σήμερα Παρασκευή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δεν συνοδεύεται από προσδοκίες για χαλάρωση του lockdown τις επόμενες ημέρες, γνωστοί επιστήμονες διαφωνούν με τη συνέχιση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και προτείνουν σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων ως αντίδοτο στην αυξανόμενη κούραση των πολιτών.

Πρέπει να ανοίξει «από αύριο» το λιανεμπόριο, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ανακατευθυνθούν οι επαφές που έχουν οι πολίτες σε σπίτια και πλατείες σε πιο ασφαλείς επαφές. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει κανένα μεγάλο πολυκατάστημα, αλλά αποκλειστικά τα μικρά, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών του 13032. Επίσης οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα.

Μ’ αυτό τον τρόπο, όπως εκτίμησε, πολλοί εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις δουλειές τους, άλλοι θα πάνε να ψωνίσουν και έτσι θα μειωθούν οι επικίνδυνες επαφές. Ο Θ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο – όπως είπε – είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.

«Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι» πρότεινε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Όπως σημείωσε στο Mega TV, «τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν».

«Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, και μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πώς θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», ανέφερε.

«Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα», υπογράμμισε η Μ. Παγώνη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί